Az erőszak újratermelődése…

Podcast
Kapocs Ifjúságsegítő Magazin
  • Az erőszak újratermelődése…
    56:54
audio
57:54 Min.
Önelfogadástól a gyerekvállalásig… Miképpen élnek, élhetnek együtt meleg párok?
audio
1 Std. 02:20 Min.
A gyerekszegénység arcai
audio
56:55 Min.
Mi mindenen múlik az, hogy belőlük jogkövető polgárok legyenek?
audio
56:53 Min.
Ha van újrakezdés, mi az, ami azt lehetővé teszi?
audio
57:54 Min.
Akusztikus utazás Latorczai Balázzsal
audio
56:54 Min.
Hullámverések a gyermekvédelemben
audio
56:51 Min.
Az ideális iskola hat eleme
audio
56:55 Min.
Út közben – vajon miért pont arra indult el?
audio
56:43 Min.
Szegényen is élni kell… mire szocializál a szegénység?
audio
56:50 Min.
Hogyan jön, hogyan jöhet létre bántalmazás egy családban?

„Van az emberek fejében egy téves képzet arról, hogy a szexedukáció az azt jelenti, hogy bemegy a védőnő az osztályba és felhúz egy óvszert a banánra. Miközben a szexedukáció valójában onnan kezdődik, hogy ki vagyok én, mi az én testem, hol vannak a határaim, mit jelent az érzelmi biztonság számomra, tudok-e különbséget tenni szex, szerelem, szexualitás, intimitás, pornográfia között. Mik jellemzik a párkapcsolatokat, mi lehet része az egészséges párkapcsolatoknak, mi nem, hogyan kapcsolódom anyámékhoz, barátaimhoz, az osztálytársaimhoz. És aztán persze van része a szexualitásnak is, csak hát nem arra kellene fókuszálni, hogy hogyan terjednek a nemi betegségek, meg hogy mi a helyzet a fogamzásgátlással. Na persze az is fontos, csakhogy ez sokkal komplexebb történet.”
„Ha erőszakról beszélünk, akkor nagyon sokszor azt látjuk, hogy vannak olyan tipikus családi dinamikák, amik úgy alakulnak, hogy a családon belüli erőszak akkor jelenik meg, amikor a férfinek a státusza megroggyan valami miatt, vagy elveszti a munkáját, vagy nem lesz olyan maga a jövedelme, vagy a nő is elkezd dolgozni és kiderül, hogy nagyon sikeres, miközben a férfinek nincsenek sikerélményei. vagy jön egy életközepi válsághelyzet, vagy megszületik a gyerek és akkor a férfi státusza átalakul és abból az elsődleges pozícióból, amiben addig volt egy kicsit hátrább szorul. És kevesebb figyelem, kevesebb odafigyelés járul hozzá. És önmagában ezek a tények is belobbanthatnak valakinél, akinek a személyiségében megvan az, hogy ő elfogadhatónak tartja az erőszakot. Például azt gondolja, hogy most evvel próbálok meg kompenzálni egy picit, ebben a szerepben, hogy odacsapok, hogy odalépek, hogy kikövetelem, hogy én legyek továbbra is az első, miközben magamban tele vagyok bizonytalansággal és mindenféle értékelési problémákkal.”
Dr. Gyurkó Szilviával még 2016. júniusában arról beszélgettünk, hogy az erőszakot az emberek nem csupán elkövetik és elszenvedik, hanem egymástól eltanulják.

Schreibe einen Kommentar