A magyar lakásállomány mélyfelújításáért

Podcast
117 perc – civil magazin
  • Egy_Int_lakásállomány megújításáért
    13:22
audio
07:51 Min.
Legyél te is számkirálynő!
audio
10:21 Min.
Adunk a Civil Rádióban, ha tud, adjon Ön is - Az 1%-os támogatásért
audio
12:33 Min.
Mi a Duna Minimum? És mi az a Valyó?
audio
16:07 Min.
CanSat Hungary 2024 - Döntő
audio
08:47 Min.
Bugyiszabály mesekönyv
audio
14:40 Min.
Szabad Terek Hálózata
audio
14:10 Min.
Akit keresnek: Jesua
audio
28:59 Min.
Megfejthető-e a Cseh Tamás jelenség titka?
audio
10:21 Min.
A város és benne én - Fókuszban a városi tér

Példátlan lehetőség a magyar lakássállomány mélyfelújítására

Több hónapon át tartó szakmai egyeztetések eredményeként és egy példátlan szakmai összefogás keretében, átfogó program körvonalazódott a rendkívül elavult magyar lakóingatlan-állomány megújítására.

Az Egyensúly Intézet, az ország egyik legnagyobb független szakpolitikai agytrösztjének kezdeményezéséről beszélgettünk a Civil Rádióban Csernus Dórával, az Intézet energia- és klimapolitikai igazgatójával.
A hazai épületfelújítás felgyorsításáért dolgozó szakmai összefogást az Egyensúly Intézet kezdeményezte, és ahhoz több mint egy tucat piaci és szakmai szervezet csatlakozott.

Az átfogó felújítási program tartalma, egy legalább 5 évre szóló mélyfelújítást célzó intézkedés és lépéssorozat, amely mind a magyar társadalom, mind a magyar állam szempontjából sokszorosan megtérülne: jelentős mértékben hozzájárulna a gazdasági növekedéshez és a pangó építőipar talpra állásához, évente százmilliárdos nagyságrendű állami bevételt generálna. Erősítené hazánk energiabiztonságát és -függetlenségét, segítené a klímaalkalmazkodást, csökkentené a levegőszennyezettséget, és jelentősen növelné a magyar állampolgárok hétköznapi életminőségét.

Csernus Dóra, a Civil Rádió interjújában elmondta, hogy az átfogó szakmai javaslatcsomagban ráadásul olyan beavatkozásokat fogalmaztak meg, amelyek differenciált, célzott támogatásokkal segíthetnék az energiaszegénységben élőket.

A szakmai szervezetek javasolják, hogy az állam két részből álló támogatási konstrukcióval ösztönözze a lakástulajdonosokat a hosszútávú és ütemezett korszerűsítési programban való részvételre. Az egyik rész vissza nem térítendő támogatás, a másik támogatott hitel lenne. A két rész arányát érdemes jövedelem és energiamegtakarítási szint alapján is differenciálni, hogy a jómódú tulajdonosok is motiváltak legyenek, de az alacsonyabb jövedelműek is bele tudjanak vágni az energetikai felújításba.

A Civil Rádióban elhangzó interjút Péterfi Ferenc készítette.

Schreibe einen Kommentar