Személyes történelem – fiatalokkal, akiket megérintett a múlt

Podcast
Kapocs Ifjúságsegítő Magazin
  • Személyes történelem – fiatalokkal, akiket megérintett a múlt
    56:43
audio
56:58 Min.
Állatok mellett felnőni…
audio
56:57 Min.
Ez így sokáig nem marad... a magyar oktatásról
audio
56:34 Min.
A középosztály kimenekíti gyerekeit az állami oktatásból
audio
59:48 Min.
Fókuszban a fiatalok részvétele
audio
56:51 Min.
Egy börtönlelkész mellett volt Bajorországban
audio
56:48 Min.
Ami tavalyról mára velünk maradt…
audio
56:50 Min.
Amikor Budapest még az ifjúsági kezdeményezések fővárosa szeretett volna lenni…
audio
56:47 Min.
Tiszta beszéd a gyerekkereskedelemről
audio
57:00 Min.
Betölti-e a szerepét alapszinten a gyermekvédelem?

Kallós Viola és Borbás Gergő „Személyes történelem” címmel első alkalommal 2018 szeptemberében indítottak közösségi színházi projektet budapesti középiskolások részvételével, hogy közösen dolgozzák fel Budapest második világháborús emlékezetét személyes történetek alapján.
A programban résztvevő fiatalok olyan holokauszt túlélőkkel, időskorú budapesti lakosokkal beszélgethettek, akiknek még saját emlékeik vannak a háború idejéről. Az ő történeteik alapján, a fiatalok részvételével rendeztek helyspecifikus színházi előadást.
projekt körül kialakult közösség pozitív visszajelzései, a résztvevő fiatalok és idősek érzelmi bevonódása egyértelművé tették a projekt folytatásának fontosságát.
Az előadások célja az volt, hogy a bemutató estéire láthatóvá tegye a kortárs környezetben az emlékezés képeit és így olyan közösségek számára is elérhetővé tegye a megemlékezést, akik számára az kevésbé közeli és magától értetődő.
A vírushelyzet miatt 2020-ban filmes eszközöket is használtak a program megvalósítására. A kisfilmek létrehozásában együtt dolgoztak egy társadalmi célú kommunikációval foglalkozó szervezettel, az Északi Támpont Egyesülettel.
Kallós Violával, Borbás Gergővel és Kardos Kirával a mikrofon előtt a program alakulásáról, az emlékezés fontosságáról, a személyes történetek átörökítéséről 2021. március végén beszélgettünk.

Schreibe einen Kommentar