Karanténban a gyermekvédelem

Podcast
Kapocs Ifjúságsegítő Magazin
  • Karanténban a gyermekvédelem
    56:50
audio
1 Std. 02:20 Min.
A gyerekszegénység arcai
audio
56:55 Min.
Mi mindenen múlik az, hogy belőlük jogkövető polgárok legyenek?
audio
56:53 Min.
Ha van újrakezdés, mi az, ami azt lehetővé teszi?
audio
57:54 Min.
Akusztikus utazás Latorczai Balázzsal
audio
56:54 Min.
Hullámverések a gyermekvédelemben
audio
56:51 Min.
Az ideális iskola hat eleme
audio
56:55 Min.
Út közben – vajon miért pont arra indult el?
audio
56:43 Min.
Szegényen is élni kell… mire szocializál a szegénység?
audio
56:50 Min.
Hogyan jön, hogyan jöhet létre bántalmazás egy családban?
audio
56:21 Min.
Út közben… Vajon jó irányban indult el?

Pár évvel ezelőtt Szlankó Viola, az UNICEF gyermekjogi munkatársa egy blogban foglalta össze, hogyan hatott a járványügyi vészhelyzet a gyermekvédelmi szakellátásra.
„A gyermekvédelmi szakellátás – vagyis a gyermekotthonok és nevelőszülői hálózatok – most különösen nehéz helyzetben vannak. Olyan gyerekekről beszélünk, akiket kiemeltek a vér szerinti családjukból, többnyire bántalmazás, elhanyagolás miatt, vagy azért, mert olyan rossz életkörülmények között éltek, hogy az már veszélyeztette a normális fejlődésüket. Ezekről a gyerekekről nevelők, nevelőszülők gondoskodnak, intézményekben, jobb esetben nevelőszülői családokban.  Ez „békeidőben” sem könnyű feladat, hiszen a gyermekvédelmi rendszer állandó erőforrás hiánnyal küzd, a szakemberek túlterheltek, miközben a gyermekvédelmi rendszerbe kerülők száma egyre nő. (Magyarországon 2019-ben kb. 23.000 (!) gyermek élt gyermekvédelmi gondoskodásban.)”
Írásában az egészségügyi kockázatok, a szülőkkel való kapcsolat hiánya, a gyerekek mentális állapota, az oktatás, az intézményi erőszak szempontjából igyekezett végig gondolni a kialakult helyzetet. 2021. januárjában elhangzott műsorban erről beszélgettünk.

Schreibe einen Kommentar