Fiatalok és a nyilvánosság. A fiatalok fogadtatása a médiában

Podcast
Kapocs Ifjúságsegítő Magazin
  • Fiatalok és a nyilvánosság. A fiatalok fogadtatása a médiában
    56:23
audio
56:53 Min.
Ha van újrakezdés, mi az, ami azt lehetővé teszi?
audio
57:54 Min.
Akusztikus utazás Latorczai Balázzsal
audio
56:54 Min.
Hullámverések a gyermekvédelemben
audio
56:51 Min.
Az ideális iskola hat eleme
audio
56:55 Min.
Út közben – vajon miért pont arra indult el?
audio
56:43 Min.
Szegényen is élni kell… mire szocializál a szegénység?
audio
56:50 Min.
Hogyan jön, hogyan jöhet létre bántalmazás egy családban?
audio
56:21 Min.
Út közben… Vajon jó irányban indult el?
audio
56:54 Min.
Az erőszak újratermelődése…
audio
58:46 Min.
Fiatalok szabadulás előtt és szabadulás után

A fiatalok hogyan jelennek meg a médiában? Bizonyára van róla véleménye szinte mindenkinek. Ha soknak, ha kevésnek is tartjuk mindezt, az elvitathatatlan lehet számunkra, hogy a média megkerülhetetlen tényezői ők. Egy, a korábbiaknál jóval összetettebb, médiavilágban pedig méginkább.
Mennyire mutatja, mennyire teszi érzékelhetővé a felnőtté váló nemzedéket az, ha az egyes orgánumokban jellemzően bűnelkövetőként, áldozatként, rebellisként, tanulmányi és sportsikerek megjelenítőiként ábrázolják őket? Ezek a sztereotípiák meglehetősen külsődlegesek, amelyek egyértelműen nem számolnak a fiatalok megközelítésével, nézőpontjával.
„A médiában a gyerekek gyakran válnak a szenzációkeltés vagy anyagi, politikai érdekek eszközeivé. Ez nem a témán múlik, hanem a feldolgozás célján és módján. Nyilvánvaló különbség van aközött, ha egy cikk az oktatási reformokért tüntető diákok véleményét mutatja be, a kattintásokat hivatott vonzani vagy egy szerkesztői narratívát támaszt alá. Mégis, mintha kevésbé lennénk kíváncsiak arra, hogy mit gondolnak a gyerekek. Erre enged következtetni legalábbis, ha abból indulunk ki, hogy mennyire szolgálja a média, hogy a gyerekeket jobban megértsük. Mennyit tudunk arról például, hogyan gondolkodnak a szöveges értékelések eltörléséről, a környezetvédelemről, hogy mennyire érzik biztonságban magukat a fesztiválokon? A tudósítások ritkán célozzák a gyerekek véleményének bemutatását, de hiányzik az is, hogy kellően megerősítsük őket, támogassuk abban, hogy merjenek és biztonságosan tudjanak kiállni a véleményük mellett.” https://hintalovon.hu/2019/07/04/fiatalok-es-a-media-valodi-gyerekreszvetel/
Fiatalok és a nyilvánosság. A fiatalok fogadtatása a médiában címmel Zsolt Péter szociológussal beszélgettünk.

Schreibe einen Kommentar